Stamboom Baars Rhenen

Antje Sampimon

Persoonskaart

Bijkomende namen

Bijkomende namen Naam
Naamsvariatie Anijtje Sampieman

Ouders

vader Geboortedatum moeder Geboortedatum
Franciscus Sampimon 1787 Maria Elisabet Christina Louisa Smitshuijsen (Sampiemon) 1781

Persoonsgebeurtenissen

Soort gebeurtenis Datum Plaats Omschrijving
Geboorte 07.10.1823 Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Andere gebeurtenis 25.01.1849 Haarlem, Noord-Holland, Nederland Voor bedelarij veroordeeld tot het bedelaarsgesticht
Andere gebeurtenis 24.02.1849 Aankomst in Ommerschans
Andere gebeurtenis 07.03.1849 Naar Veenhuizen
Andere gebeurtenis 21.05.1849 Ontslag Veenhuizen
Verblijfsplaats ABT 14.02.1859 Enkhuizen
Verblijfsplaats 1869 Amsterdam, Noord-Holland, Nederland Tijdens overlijden van Franciscus Johannes in Haarlem woonde ze in Amsterdam
Verblijfsplaats ABT1876 Alphen aan de Rijn, Zuid-Holland, Nederland Bij zoon Simon
Beroep Zangeres (bij proces in Haarlem) Zonder, Landloopster (bij aangifte Hielke), later koopvrouw
Overlijden 07.12.1902 Alphen aan de Rijn, Zuid-Holland, Nederland

Notities

Op 11 januari 1849 werd Antje samen met haar zus Catharina opgepakt in Heemstede. Volgens de officier van justitie hebben zij zich schuldig gemaakt aan bedelarij. Twee marechaussee worden opgevoerd als getuigen. Die hebben Antje in Heemstede liedjes zien zingen op straat. Daarvoor had ze enige centen als aalmoes aangenomen. Ook heeft ze in een bedelende houding gezeten. Ze was op heterdaad betrapt! Zo stonden ze op 25 januari 1848 voor de rechtbank in Haarlem. Antje en Catharina verklaren zangeres te zijn en in Amsterdam te wonen. Antje verklaart 25 jaar te zijn en Catharina 31 jaar.
Wegens gebrek aan bewijs wordt Catharina vrijgesproken, maar Antje wordt schuldig bevonden aan bedelarij. De rechter constateert dat er weliswaar geen geldelijke schade is veroorzaakt, maar dat zij wel schuldig is aan bedelarij en in armoede verkeert. Zijmoet de proceskosten betalen met de vijftien gulden en tachtig cent die zij bij zich draagt. Daarnaast moet ze nog een dag de gevangenis in en zal ze daarna worden overgebracht naar een bedelaarsgesticht.

Reconstructie leven van Antje Sampimon:

1823, 7 oktober: geboorte van Antje, s' nachts om twee uur aan de Lauriergrachtgang, no.10 kanton 5 in Amsterdam. Twee getuigen zijn aanwezig en verklaren dat vader Franciscus Sampimon, van beroep stoelenmatter, niet kan schrijven. Moeder is Maria Christina Louisa Smitshuijsen.
1849, 25 januari: rechtszaak te Haarlem. Zij wordt veroordeeld tot het bedelaarsgesticht.
1854, 12 januari: zoon Hielke wordt geboren in Opmeer. Antje is zonder beroep, landloopster.
1857, 16 juli: zoon Jacobus wordt geboren in Den Helder onder de achternaam Samijon.
1859, 14 februari: om 9 uur ’s ochtend overlijdt Jacobus. Jacobus woont ‘op het Jeutje, wijk 1, nr.87’ te Hoorn en moeder Antje, zonder beroep woont in Enkhuizen. Aangever Bartel Cornelis Krook, 34, goede bekende van de overledene. Van beroep ‘inlandsche kramer’. En Albert Houtlosser, goede bekende van dezelfde, 47, arbeider. Beide heren zijn alhier woonachtig.
1860, 18 november: zoon Simon wordt geboren in Hoorn in de avond om 8 uur op de Westerdijk, wijk 4, nummer 92. Zoon van Antje Sampimon, 35, zonder beroep, ongehuwd en woonachtig in Amsterdam. Getuigen zijn Henderik Feijkes, 36, van beroep arbeider en Jacob Frankfort, 33, arbeider en wonende te Enkhuizen. Aangifte is gedaan Elisabeth Kuulmeijer, stadsvroedvrouw. De stadsvroedvrouw en de eerste getuige verklarende de tweede niet te kunnen schrijven.
1863, 10 April is Johannes Franciscus geboren. Jacob Frankfort is opnieuw getuige.
1869, 16 oktober: zoon Johannes Franciscus overlijdt in Haarlem
1876: woont vanaf dit jaar bij zoon Simon in Alphen aan de Rijn
1880, 5 oktober: zoon Hielke overlijdt
1902, 7 december, Antje overlijdt op 79 jarige leeftijd te Alphen aan de Rijn.

Wie is de vader van de kinderen?
Het is niet mogelijk om met honderd procent zekerheid te zeggen wie de vader is van Simon Sampimon. Er zijn echter wel sterke aanwijzingen dat ene Jacob Frankfort de vader is geweest van de Simon en zijn drie broers.
1. Allereerst is mondeling doorgegeven in de familie dat Jacob Frankfort de vader geweest zou zijn van Simon Sampimon.
2. Een andere aanwijzing vinden we in de namen van de kinderen. Het eerst kind heette Hielke. De vader van Jacob Franfort heette Hielke Frankfort. Het tweede kind heette Jacobus.
3. Jacob Frankfort was straatmuzikant. Antje zelf was al eens opgepakt omdat zij op straat aan het zingen en bedelen was. Zij kwam uit een geslacht van reizende kermisklanten. Hoewel er vaak ‘Amsterdam’ wordt vermeld als (laatste) woonplaats, worden haar kinderen nooit in Amsterdam geboren, maar op verschillende plaatsen. Het beeld is meer van een rondtrekkende vrouw die onderweg bevalt. En dan nog de opmerking ‘Landloopster’ bij de geboorte van Hielke.
4. Plaatsnamen hebben ook vereenkomsten. In 1859 sterft Jacobus. Moeder Antje zou volgens de overlijdensakte in Enkhuizen wonen. Bij de geboorte van Simon woont Jacob Frankfort ook in Enhuizen. Jacobus is geboren in Den Helder, de plaats waar Jacob Frankfort geboren is en waar zijn ouders leefde.
5. In 1963 wordt haar jongste zoon Franciscus Johannes geboren. Jacob Fankfurt is ook hier getuigen en aanwezig. Hij sterft niet veel later in 1865. Daarna worden er ook geen kinderen meer geboren.