Stamboom Baars Rhenen

Dirk Tom

Persoonskaart

Bijkomende namen

Bijkomende namen Naam
Naamsvariatie D. Tom Wzn.

Ouders

vader Geboortedatum moeder Geboortedatum
Willem Tom 06.04.1831 Johanna Vrijlandt (Tom) 23.08.1832

Persoonsgebeurtenissen

Soort gebeurtenis Datum Plaats Omschrijving
Geboorte 30.05.1867 Moordrecht, Nederland
Afstuderen 1891 Amsterdam, Noord-Holland, Nederland Kandidaatsexamen Theologie, VU ‘met den hoogste lof’.
Beroep 01.01.1893 Op Nieuwjaarsdag, bevestigde zijn zwager, ds. O. de Roos hem als predikant te Charlois in zijn eerste gemeente als opvolger van ds. A. Schouten.
Huwelijk 18.01.1894 Gouda, Zuid-Holland, Nederland
Beroep 18.06.1895 Intrede als predikant te Sneek
Beroep 12.06.1898 Intrede als predikant te Hilversum
Andere gebeurtenis 01.01.1918 25 jarige ambtsjubileum. In een krantenartikel wordt vermeld dat hij net van een slepende ziekte was hersteld, ‘tot blijdschap van zijn gemeente waar zijn ernstige prediking zeer gewaardeerd wordt’
Pensioen 2/1933 Met eervol emeritaat
Overlijden 04.01.1940 Hilversum, Noord-Holland, Nederland
Begrafenis 08.01.1940 Hilversum, Noord-Holland, Nederland Algemeene begraafplaats aan de Boschdrift

Notities

De standaard 08-01-1940

BEGRAFENIS Ds. D. TOM Wzn. EEN SOBER GEHOUDEN PLECHTIGHEID. Geheel in den geest van den ontslapene.
(Van onzen corespondent). HILVERSUM, 8 Januari. In allen eenvoud is hedenmiddag op de algemeene begraafplaats aan de Boschdrift ter aarde gesteld het stoffelijk overschot van Ds. D. Tom Wzn., emeritus-predikant bij de Gereformeerde Kerk te dezer plaatse.De belangstelling, inzonderheid van de zijde der gemeente, welke hij bijna vijfendertig jaar heeft gediend, was zeer groot. Aangezien de aula in de begraafplaats te weinig ruimte biedt en het niet mogelijk was de belangstellenden tegen de ongerieven, welke het jaargetijde met zich brengt, te beschermen, had de kerkeraad uit eigen initiatief het kerkgebouw aan de Torenlaan ter beschikking gesteld. De plechtigheid in dit kerkgebouw, welke om één uur een aanvang nam, droeg een sober karakter, zulks in overeenstemming met de figuur van den overledene. Er waren geen rouw-draperieën aangebracht en de lijkkist werd ook niet het kerkgebouw binnengedragen. Als eerste spreker betrad de wijk-predikant Ds. P. N. Kruyswijk den kansel, die in een korte toespraak de geestelijke zijde van dit sterfgeval naar voren bracht. De voorzitter van den kerkeraad, Ds. H. v. d. Elskamp, getuigde hierop van den arbeid, welke Ds. Tom voor den opbouw der gemeente heeft verricht, de liefde waarmee hij dit werk heeft gedaan, en den zegen, welken hij daarop mocht ontvangen. Ds. G. Laarman sprak namens de Vereeniging voor L.O. en U L.O. op Gereformeerden grondslag, waarvan de overledene oprichter en enige jaren voorzitter was. Na deze bijeenkomst begaf men zich naar de begraafplaats, waarzich inmiddels een groote schare belangstellenden had vereenigd. Aan de groeve dankte de oudste zoon van den overledene, Ds. W. Tom van Sappelneer voor de betoonde belangstelling. Onder de velen, die bij deze plechtigheid van hun medeleven blijk gaven, behoorde o.m. Ds. N. P. E. G. van Uchelen, emerituspredikant bij de Ned. Hervormde Kerk, alhier en persoonlijk vriend van den overledene.