Stamboom Baars Rhenen

Zacharias Guichenon de Chastillon

Persoonskaart

Bijkomende namen

Bijkomende namen Naam
andere naam Za(c)charie

Ouders

vader Geboortedatum moeder Geboortedatum
Pierre Guichenon ABT 1623 Francoise Preau (Guichenon) ABT 1625

Persoonsgebeurtenissen

Soort gebeurtenis Datum Plaats Omschrijving
Geboorte ABT 1650 Mâcon, Bourgogne, Frankrijk Châtillon-sur-Chalaronne
Huwelijk 24.02.1694 Nijmegen, Gelderland, Nederland
Beroep Kapitein der genie en ingenieur van Hare Hoog Mogende.
Overlijden 18.03.1706 Maastricht, Limburg, Nederland

Notities

Zacharias is de eerste telg die de statusverhogende naam de Chastillon aan zijn naam toevoegde. Dit was de naam van het dorp Châtillon-sur-Chalaronne waar hij vandaan kwam.
In dit middeleeuwse dorpje is nog een 'Rue Guichenon' en een van de kloppen in de kerktoren draagt de naam Guichenon.

De akte in het archief te Nijmegen is geheel in het Frans en luidt:
Bruidegom van Macon, militair (kapitein bij de mineurs en ingenieurs, in dienst van de Verenigde Provinciën) in garnizoen te Maastricht. Zoon van wijlen Pierre Guichenon en Francoise Preau. Bruid wonende te Nijmegen, dochter van wijlen Maximilian d'Ivoy, kwartiermeester-generaal, en Henriette Brauwers. Attestatie van Maastricht. Gehuwd op 24-02-1694 te Eijburg.

Cha(s)tillon, Zacharias Guichenon de Tekenaar van (land)kaarten. Militair - ingenieur. Hij had vanaf 1764 in 's - Hertogenbosch een opleiding voor militaire ingenieurs. Werkzaam in Limburg (1774).

In het boek 'De laatste afstammeling van de Coligny's in Nederland' (Mr. W.J. van Harn, 1853), staat een stamboom waar Zacherias Guichenon de Chastillon en Anna Maria d'Yvoy en hun nageslacht ook in voor komen. Volgens deze informatie zou Zacherias Guichenon de Chastillon een zoon zijn van Henry Gaspard de Coligny, Hertog van Chastillon (1749). Deze Henry Gaspard is een zoon van Gaspard IV de Coligny, een zoon van Gaspard III de Coligny, een zoon van Gaspard II de Coligny. Deze Gaspard II had een dochter Louise de Coligny, die de vierde echtgenote werd van Willem van Oranje. Zwak punt in deze analyse is uiteraard de linkt tussen Zacherias Guichenon de Chastillon en Henry Gaspard de Coligny, omdat de trouwakte in Nijmegen hele andere ouders opvoeren, namelijk Pierre Guichenon en Francoise Preau.