Stamboom Baars Rhenen

N.N. (Jacob Frankfort)

Persoonskaart

Ouders

vader Geboortedatum moeder Geboortedatum
Hielke Frankfort 1798 Antje Houtzager 4/14/1797

Persoonsgebeurtenissen

Soort gebeurtenis Datum Plaats Omschrijving
Geboorte 25/10/1827 Den Helder, Noord-Holland, Nederland
Verblijfsplaats BEF 1865 Enkhuizen, Noord-Holland, Nederland
Beroep Straatmuzikant
Overlijden 21/12/1865 Hoorn, Noord-Holland, Nederland Straatmuzikant

Notities

Wie is de vader van Simon Sampimon?
Het is niet mogelijk om met honderd procent zekerheid te zeggen wie de vader is van Simon Sampimon. Er zijn echter wel sterke aanwijzingen dat ene Jacob Frankfort de vader is geweest van de Simon en zijn drie broers.
1. Allereerst is mondeling doorgegeven in de familie dat Jacob Frankfort de vader geweest zou zijn van Simon Sampimon.
2. Een andere aanwijzing vinden we in de namen van de kinderen. Het eerst kind heette Hielke. De vader van Jacob Frankfort heette Hielke Franfort. Het tweede kind heette Jacobus.
3. Jacob Frankfort was straatmuzikant. Antje zelf was al eens opgepakt omdat zij op straat aan het zingen en bedelen was. Zij kwam uit een geslacht van reizende kermisklanten. Hoewel er vaak ‘Amsterdam’ wordt vermeld als (laatste) woonplaats, worden haar kinderen nooit in Amsterdam geboren, maar op verschillende plaatsen. Het beeld is meer van een rondtrekkende vrouw die onderweg bevalt. En dan nog de opmerking ‘Landloopster’ bij de geboorte van Hielke.
4. Plaatsnamen hebben ook vereenkomsten. In 1859 sterft Jacobus. Moeder Antje zou volgens de overlijensakte in Enkhuizen wonen. Bij de geboorte van Simon woont Jacob Frankfort ook in Enhuizen. Jacobus is geboren in Den Helder, de plaats waar Jacob Frankfort geboren is en waar zijn ouders leefde.
5. In 1963 wordt haar jongste zoon Franciscus Johannes geboren. Jacob Fankfurt sterft niet veel later in 1865. Daarna worden er ook geen kinderen meer geboren.

Chronologisch
12-01-1854 Geboorte Hielke Sampimon in Opmeer het het huis van Elisabeth Kieft, weduwe K. Appelijnen. Moeder Antje is van beroep zonder / landloopster, wonende te Amsterdam.
16-07-1857 Geboorte Jacobus Sampimon, geboren den Helder. Moeder Antje, laatst wonende te Amsterdam.
14-02-1859 Overlijden Jacobus Sampimon te ‘Het Jeudje 87’ Hoorn. Moeder Antje is zonder beroep, wonende te Enkhuizen.
18-11-1860 Geboorte Simon Sampimon, Westerdijk 92, Hoorn. Aangever is onder andere Jacob Franfurt, wonende te Enkhuizen. Moeder Antje woont in Amsterdam.
1863 Geboorte Franciscus Johannes Sampimon in Hoorn. Deze gegeven worden herleid uit de overlijdensakte van Franciscus Johannes.
21-12-1865 Overlijden van Jacob Fankfurt te Hoorn, 38 jaar, zoon van Hielke (Ilke) Frankfurt en Antje Houtzager, van beroep straatmuzikant. Jacob is geboren in Den Helder
16-10-1869 Overlijden Francisus Johannes Sampimon te Achterkamp 921 Haarlem. Er wordt vermeld dat hij geboren is in Hoorn. In Hoorn wordt zijn naam echter nergens gevonden in het geboorteregister. Moeder Antje is koopvrouw, wonende in Amsterdam.

Uiteraard vormen bovenstaande feiten nog een onomstotelijk bewijs. Maar de aanweziging zijn wel heel sterk.